Coffice: arbetslivets framtid?

Stilla fortfarande bort i en grå kontorsbyggnad? Tråkig! Enligt BTs ”snartolog” får du mer gjort med kaffe, tårta och anslutning

Arbetar i coffice

Anslut bara: Vem behöver pendla när du kan vara kontorsarbetare?
Ålder: Så gammal som gratis Wi-Fi.
Utseende: Halv kafé, halvkontor. Därför namnet.

Bara några ord i och du har redan förlorat mig. Det är där alla de coola barnen arbetar. I stället för att pendla till ett tråkigt gammalt kontor tar de sina bärbara datorer till deras lokala Starbucks eller Costa, där de kan …

Yap in i sina mobiler, svänga borden och försvaga atmosfären för alla som bara vill ha en espresso och en läs av papper? Tja. Men de kan också surfa på nätet, kolla deras e-postmeddelanden och komma åt deras Google Drives.

Är det här en annan puffbit för Guardians ”otroligt trendiga” Shoreditch-baserade kaffebar? Nej. Det här är en del om det förändrade ansiktet på arbetet, som beskrivs av Nicola Millard. Hon är en futurolog för BT.

En vadolog? Hon betalas för att ge råd till BT och dess stora kunder om hur arbetslivet kommer att förändras under de närmaste åren. Hon föredrar att kalla sig en ”snartolog”.

Hon skojar självklart? Man kan bara hoppas så, men en av hennes kamrater kallar sig en ”trend DJ”. Millards favoritplats att arbeta, säger hon, är någonstans med lite liv men inga kollegor att distrahera henne. ”Mina fyra kriterier för att arbeta, säger hon,” är att jag behöver bra kaffe, jag behöver bra kaka, jag behöver bra anslutning – Wi-Fi-vingarna att flyga mig in i molnet – och jag behöver företag. ”

Det är allt väldigt intressant … Men vad betyder det för resten av oss?

Exakt. Inte mycket om du staplar hyllor eller byter gamla människors inkontinensdynor. Men om du är en ”kunskapsbaserad” arbetare, påpekar Millard, allt du behöver för det mesta är en telefon, en dator och en internetanslutning. Detta kan vara i ditt lokala café – eller det kan vara i ditt hem. ”Det finns ingen anledning till att kunskapsarbetare inte alla ska arbeta flexibelt om fem år”, säger Millard.
Hur mycket tjänar en futurolog? Jag har också en gåva för att säga det uppenbara. Det är inte uppenbart för alla. Bara förra året internet jätten Yahoo! förbjöd sina chefer att arbeta hemma. Att vara ”en Yahoo!”, uppenbarligen, ”börjar med att vara fysiskt tillsammans”.

Jag tror att jag kommer att bli fysiskt sjuk. Jag har en bättre idé. Låt oss gå till pubfice.

Säg inte: ”Jag jobbar sent.”
Säg: ”Jag ska jobba på latte.”

Source: The Guardian